Συμπληρώματα

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής (ΣΔ) είναι προϊόντα που απευθύνονται στους σύγχρονους ανθρώπους, σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατροφή τους. Περιέχουν φυσικά συστατικά σε μορφή εύληπτη και εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό, χωρίς χημικά πρόσθετα. Για να παρασκευαστούν χρησιμοποιούνται οι καλύτερες και πιο αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες από τους ειδικούς.Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να προσφέρουν στον οργανισμό τα συστατικά που του λείπουν ώστε να διατηρείται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Είναι σίγουρο ότι σήμερα η διατροφή μας είναι πολύ πλουσιότερη απ’ότι παλιότερα. Από την άλλη πλευρά όμως, η αφθονία βιομηχανοποιημένων ειδών διατροφής και η άγνοια των βασικών αρχών διατροφής έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε μη ισορροπημένη διατροφή.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ πλούσιας τροφής σε θερμίδες και λίπη και της φτωχής ταυτόχρονα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Εδώ ακριβώς έρχονται να δώσουν τη λύση τα συμπληρώματα διατροφής.

Εξισορροπούν τη διατροφή στα στοιχεία που αυτή είναι ελλειμματική, εξασφαλίζοντας καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, υγεία και μακροζωία. Η ιδανική κατάσταση λοιπόν είναι μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή που συμπληρώνεται από κατάλληλα και  επιλεγμένα συμπληρώματα. Έτσι, δεν εξαντλείται ο οργανισμός και παράλληλα αποφεύγονται η κόπωση και οι τραυματισμοί.

Προφυλάξεις για τη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής

Τα ΣΔ δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, χωρίς ιατρική συμβουλή.

Επίσης η ιατρική συμβουλή κρίνεται απαραίτητη για άτομα που λαμβάνουν παράλληλα  και φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για παιδιά.

Η ανεξέλεγκτη χρήση τους και η υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό.

Κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής

Οι κατηγορίες των ΣΔ διακρίνονται ανάλογα με τα συστατικά τους στοιχεία που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα τα (ΣΔ) κατηγοριοποιούνται ως εξής:

α) Πολυβιταμινούχα ΣΔ (Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία)

β) ΣΔ για τον έλεγχο του σωματικού βάρους

γ) ΣΔ κατά της τριχόπτωσης

δ) Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (Ω3)

ε) Ειδικά ΣΔ για συγκεκριμένες ελλείψεις του οργανισμού,

    με ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά